Het nieuwe rijden

Bij Het Nieuwe Rijden gaat het om relatief geringe aanpassingen van de rijstijl die veel opleveren. Het toepassen van enkele eenvoudige tips levert al direct een toename op in rijcomfort en veiligheid, terwijl tegelijkertijd brandstof wordt bespaard. De belangrijkste tips zijn:

• Schakel zo vlot mogelijk bij maximaal 2500 toeren (bij benzine- motoren, bij dieselmotoren is dit maximaal 2000 toeren) naar een zo hoog mogelijke versnelling. In modernere autos geeft de auto zelf aan wanneer er doorgeschakeld kan worden. Ook kunt u vaak het effect bekijken door het actuele verbruik in de gaten te houden.

• Trap daarbij het gaspedaal snel en doortastend zover in dat u vlot met het verkeer kunt meerijden. Dit betekent natuurlijk niet dat u overal vol gas weg moet rijden. Enig beleid is dus van belang.

• Schakel niet te snel terug en laat de auto zolang mogelijk zonder de koppeling in te drukken in een zo hoog mogelijke versnelling uitrollen

• Let naast de tips tijdens het rijden ook eens op het stukje voorbereiding. De bandenspanning is zeker net zo belangrijk. Een te zachte band zorgt ervoor dat de motor harder moet werken omdat er meer rolweerstand is. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een hoger verbruik.

Natuurlijk is het ook belangrijk om a

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rik (donderdag, 31 augustus 2017 15:33)

    Goede blog, bedankt voor het plaatsen :)
    In de nieuwe auto's krijgen veel leerlingen natuurlijk les en dan geeft de auto het aan. Maar eigenlijk is dit natuurlijk niet goed. Ze moeten niet leren luisteren naar de auto maar luisteren naar de motor!